Nosaltres

Qui som

Som un celler jove i petit, però amb moltes generacions darrere nostre dedicades a la viticultura.
Les nostres vinyes, totes elles orgàniques, es troben a la part més alta del Penedès, a la subzona Alts d’Ancosa, amagades, on la pau i el silenci dominen un paisatge de boscos i vestigis de la nostra rica història. La seva situació entre 500 i 800 metres sobre el nivell del mar, amb una gran diferència tèrmica entre el dia i la nit, proporciona al raïm una maduració lenta, única i d’alta frescor mentre el terrer el subministra aspectes minerals únics.
Produïm el nostre propi vi a partir de varietats indígenes com Sumoll, Montonega, Parellada, Garnatxa Blanca i Negre i foranes com Sauvignon Blanc i Merlot. El nostre compromís és donar prioritat a la qualitat sobre la quantitat mitjançant l’aplicació de mètodes d’excel·lència tant en la viticultura com en la vinicultura.

 

El terreny i el clima

Ubicats a la part més alta de El Penedès, les vinyes es troben situades a una altitud sobre el nivell del mar d’entre 500 i 800 metres al bell mig de les serres del Montmell i d’Ancosa on destaca el Puig de Montagut (vèrtex geodèsic).

Amb una orografia muntanyosa les superfícies són petites amb planes i costers que difícilment arriben a una hectàrea de superfície. El territori està travessat per la riera de Marmellar amb una banda obaga i una banda solana. El paisatge és com un mosaic on predominen els boscos de pins i alzines on s’ubiquen les vinyes que respiren pau i tranquil·litat en aquest racó allunyat de l’empremta de la industria i de les infraestructures viaries.

Els sòls son argilosos i calcaris que i tenen una bona capacitat per retenir nutrients i aigua. Això proporciona uns cicles de maduració més llargs i un major contingut de polifenols que proporcionen antioxidants. En aquest sòl es poden aconseguir uns raïms que donen lloc a uns vins ben estructurats.

Ens trobem amb un clima eminentment mediterrani però amb unes característiques molt peculiars derivades de l’altura.  Aquesta proporciona una diferència tèrmica dia-nit que fa que la maduració del raïm sigui lenta aconseguint uns resultats de molt alta qualitat. També les condicions proporcionen als nostres raïms un grau d’acidesa alt el que fa que els nostres vins siguin molt frescos.

 

La història i les persones

La història del nostre territori es remunta al segle X quan es va establir la primera comanda de l’ordre del Temple. Passejant ens trobem amb torres de guaita, masies centenàries i construccions de pedra seca que donen testimoni de la llarga història que ens precedeix. El conreu de la vinya es va introduir al nostre territori en aquells llunyans temps.

 

Viticultura

Ens domina l’afany d’aconseguir una agricultura que cada cop sigui més sostenible. Per això, totes les nostres vinyes estan conreades en regim ecològic sotmès a rigoroses auditories per part del CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica).

Tots els nostres vins procedeixen de vinyes conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors de El Pla de Manlleu. Els membres de l’Agrupació tenen una trajectòria de moltes generacions en el conreu de la vinya pel que tenen una qualificació immillorable per garantir l’excel·lència en les practiques que apliquen en el decurs de tot el cicle de cultiu de la vinya.

 

Vinicultura

El nostre enòleg, en Josep Mitjans, ha treballat intensament en els últims anys per promoure l’elaboració de vins, amb fermentacions molt controlades, i amb l’objectiu de mantenir la coherència en la filosofia que s’aplica a la vinya i obrir una porta als vins més respectuosos des del seu origen fins que arriben a taula.

L’objectiu és traslladar als vins la màxima expressió aromàtica de la fruita, amb tots  els seus matisos per aconseguir les millors expressions de cada varietat. Va recuperar l’àmfora, una tradició mil·lenària, tornant a donar valor a un envàs noble, que deixa respirar el vi i el manté fresc. 

L’escumós que fem, sota el paraigua del Clàssic Penedès (DO Penedès), és l’expressió del territori. El secret dels grans escumosos és un vi base excel·lent que fa la segona fermentació en ampolla.

Ara comencem a fer vins monovarietals naturals, zero sulfits, amb varietats autòctones com el Sumoll i la Parellada, criats en àmfores d’argila de 1.000 litres.